fbpx

Byerne

Lunigiana – vores lille paradis i Toscana

Lunigiana

Et ”anderledes” Toscana er en god måde til at beskrive Lunigiana, som findes i den nordligste del af Toscana, for foden af Appeninerne. Et utroligt smukt og frodigt område med bjerge og en langstrakt dal, der deles over af floden Magra. Ud imod havet grænser Lunigiana op til Ligurien, hvor du bl.a. finder de 5 små idylliske gamle fiskerbyer, Cinque Terre. På den nordvestlige side grænser dalen op til Emilia Romagna.

Overalt, på de grønne skovklædte bjergsider, ser man de mange borge tårne sig op over de små middelalderbyer. Borgene blev bygget af gamle, lokale og meget rige familier, såsom Malaspina, Bosi og Estensi, som kæmpede om at få kontrol over dette magiske stykke land.

Her er du væk fra masseturismen, når vi byder velkommen i byerne Bagnone, Fivizzano og Pontremoli. Læs mere om vores byer længere nede.

Når du vil opleve større byer eller kendte seværdigheder, skal du ikke køre langt, og når dagen er omme, lander du igen i din lokale oase. Du får med andre ord det bedste fra begge verdener.

Mange af områdets store skove er kastanjeskove, og kastanjerne nydes med velbehag i mange lokale retter. Lunigianas natur byder på rig mulighed for at vandre på små stier og bjergveje mellem landsbyerne, i bjergene eller i de imponerende skove.

Også Italienerne er magiske i Lunigiana. Da meget få udenlandske turister tager turen til Lunigiana, er de lokale meget venlige og imødekommende. Netop dette er en af kvaliteterne for området, da få turister skaber en autentisk og lokal oplevelse. Du slipper for gadesælgere, restaurantpersonale, som ”hiver i dig” og ”taler dansk”, høje turistpriser og turistmad.

Du har mulighed for at blive ”lokal med de lokale” – fordi de lokale er meget imødekommende og gerne vil relationen, også selvom du ikke taler italiensk.

De små butikker og restauranter er typisk stadig drevet af lokale familier, hvor alle deltager i det daglige arbejde. Her er der ikke tale om venlig selvbetjening, nej, her holdes de gamle dyder i hævd.

Lunigiana er altså den dag i dag stadig meget italiensk, så hvis du elsker det – er området er meget attraktivt.

Bagnone

Bagnone er en lille hyggelig by med omkring 1700 indbyggere. Det er en charmerende by med et rigt liv og mange arrangementer, som f.eks. koncerter, vin- og ølfestivaller og en sommerfestival.

Desuden kan man købe ind i en af de lokale butikker, som omfatter 2 mindre supermarkeder med delikatesseafdeling. En grønthandler, 2 bagere og en delikatesseforretning. Et apotek og 5 mindre butikker samt en bank og 2 frisører.

Atmosfæren i Bagnone er autentisk, og maden er både god og til at betale. Således byder byen sig til med 6 caféer hvoraf 2 af dem også er henholdsvis bar og vinbar (hvor der også serveres lette retter), samt 3 restauranter, hvoraf én er særligt god.

 

Fivizzano

Fivizzano er en anden lille by i Lunigiana med omkring 7.500 indbyggere. Byen ligger på en fladere skråning af de toskansk-emilianske Appenniner med flot udsigt over en dal og bjerge.

Området er en del af hele to parker, nemlig Nationalpark Appennino Tosco-Emiliano og Parco Alpi Apuane. Så der er rig mulighed for at udforske naturen, evt. med vandreskoene på fødderne og en taske på ryggen eller på mountainbike med fuld fart på.

Byen har mange flotte kirker og pladser, og så er der også borge, slotte, museer m.m. Desuden ligger der en fin botanisk have kaldt Orto Botanico dei Frignoli, som er naturfredet og har fokus på biodiversitet.

Der er adskillige lækre restauranter, barer og cafeer.

Pontremoli

Pontremoli er en stationsby med ca. 7.000 indbyggere i den nordlige del af Toscana, ca. 14 km nord for Bagnone. Det er en flot mindre by bygget på en slette omgivet af bakker og bjerge, med  mange fine brostensbelagte gader, tårne og slotte. Floden Magra løber gennem byen, hvorfor man også kan finde mange fine, gamle broer med udsigt.

Pontremoli er den første by, som via Francigena (vejen til Frankrig) passerer, og den er fyldt med historiske steder som f.eks. broen over Verde, Ponte della Cresa, den imponerende hvide katedral, Santa Maria del Popolo, og vagttårnet La Torre del Cacciaguerra tæt på katedralen. Byen rummer også det unikke museum med Stele-statuerne.

Pontremoli er også hyggelig blot at slentre rundt i, og man kan slå sig ned på en af de hyggelige caféer eller osteriaer i byen, f.eks. restauranterne Osteria della Luna, Osteria da Bussé 1930 eller La Caverna dei Nani. Hyggelige caféer tæller bl.a. La Cortina di Cacciaguerra og Antica Pasticceria Degli Svizzeri. Desuden er der marked hver onsdag og lørdag, hvor man kan finde mange lækre delikatesser.