fbpx

Bagnone

Vores lille paradis i Toscana

Byen Bagnone

Navnet Bagnone stammer fra latin og betyder ‘vand’. Og vand er der i brusende mængder i denne skønne lille by i Lunigiana i den nordligste del af Toscana.

Den gamle by med charmerende stenhuse, der breder sig på begge sider af den relativt smalle men vandfyldte flod, der snor sig til tider langsomt og til andre tider brusende gennem byen.

På toppen af byen troner byens borg, der har en smuk udsigt og byen og det bakkede og bjergrige område. Når mørket falder på er borgen oplyst, så den fremstår både mystisk og tillokkende.

Et liv i et andet tempo

Byen har et dagligliv, der med sikkerhed foregår i et andet tempo end på de danske breddegrader – man kommer helt ned i gear. Og dog er her masser af liv.

Bagnone er nemlig en lille charmerende by med et rigt liv og mange arrangementer, som f.eks. koncerter, vin- og ølfestivaller og en sommerfestival.

Desuden kan man købe ind i en af de lokale butikker, som omfatter 2 mindre supermarkeder med delikatesseafdeling. En grønthandler, 2 bagere og en delikatesseforretning. Et apotek og 5 mindre butikker samt en bank og 2 frisører.

Atmosfæren i Bagnone er autentisk, og maden er både god og til at betale. Således byder byen sig til med 6 caféer hvoraf 2 af dem også er henholdsvis bar og vinbar (hvor der også serveres lette retter), samt 3 restauranter, hvoraf én er særligt god.

 

Også for de aktive

Bagnone, Lunigiana og de omkringliggende byer byder på et væld af aktivitetsmuligheder. F.eks. bjergvandring (både trænede og motionister), svampeture, vinture, cykling på landevej eller MTB (både trænede og motionister), tennis, badning (i Magra floden eller ved stranden) eller svømning i det store udendørs svømmeanlæg i nærheden.

Teater-/musikarrangementer, markedsdage, byfester, borg- og museumsbesøg m.v. findes også i både Bagnone og omkringliggende byer.

Hvis shoppegenet skal næres kan det ske i nærliggende Pontremoli, Sarzana eller La Spezia.

Man kan også “blot” opleve regionen ved at køre rundt til alle de skønne byer og steder der findes i en radius af 30-50 km.

En tur op til Byens borg

Bagnones stolthed er borgen, der troner på toppen af byen. Et  afslappet besøg på borgen vil typisk tage 2 til 3 timer (3 til 4 kilometer). Det er en nem gåtur, hvor der kun er stejlt ved selve slottet, så derfor er turen velegnet til børnefamilier. Der er fire broer over floden, så du kan variere dine ture fra gang til gang med nye opdagelser til følge. I kan indtage den medbragte madkurv omkring La Piallastra eller nyde et måltid på en af gode restauranter i nærheden, hvis tiden og lysten mere er til det.

Husene omkring slottet er velbevarede og viser middelalderen frem på fornem vis. Når du klatrer op ad trappen gennem de smalle gyder, når du en lille plads foran kirken San Niccolo, (La Chiesa del Castello). Denne lille rektangulære kirke blev bygget omkring år 1000. Kirken blev udvidet af Pietro Noceti (Noxeti), pave Niccolo Vs sekretær i 1452, og i 1462 blev klokketårnet tilføjet. Verandaen i pietra arenaria blev tilføjet efter 2. verdenskrig og inde i kirken finder man en smuk træprædikestol fra 1300.

Af den oprindelige Malaspina-borg er der kun det krenelerede tårn tilbage, som stammer fra omkring 700. Hovedafsnittet blev omdannet til en villa af Malaspinas’ efterfølgere – herunder Ruschi-Noceti-familien. Arbejdet startede i 1500’erne men blev først gjort færdigt i begyndelsen af ​​1800-tallet. Den imponerende veranda blev tilføjet omkring 1900. Ruschi-Noceti familien tog over i 1526, da Bagnone var en del af den Florentinske Republik.

Slottet kan kun besøges, hvis du er ven af familien Ruschi Noceti. Men nyder du udsigten fra slotsområdet over den smukke dal, kan du forestille dig, at ‘Gli Scapigliati’ synger ‘Dal Castello che vedi, dalla torre merlata, potrai tør un’occhia. A alla bella vallata che si apre laggiù’.

 

Mere om Bagnone for de historisk interesserede

Ponte Nuovo (den nye bro) ligger umiddelbart efter den hyggelige smalle del af hovedgaden, Via della Repubblica. Fra broen kan du beundre Bagnone-flodens rene og klare vand i en hvirvlende strøm gennem byen. Lidt længere nede ad floden ser du Ponte Vecchio (den gamle bro), der majestætisk buer sig over floden som et af byens monumenter. På venstre side af broen ligger det store teater, Teatro Quartieri, der stod færdig i 1937 og hvor Gli Scapigliati sang ‘Vieni un giorno a Bagnone’.

Når man bevæger sig ind til centrum, med Piazza Roma som den centrale plads, finder man netop Ponte Vecchio på venstre side. Her har du nok byens bedste udsigt over det gamle, oprindelige Bagnone. Broen blev bygget omkring år 1200 og er derfor over 800 år gammel. Broen forbinder cetrum med det smukke og hyggelige kvarter, der også er kendt som Pontevecchio-kvarteret, hvor stenhusene ligger tæt. Broen har været en arkitektonisk perle i år 1200 – en slank og elegant bue, der forbinder de to bredder.

Her ved broen lå også Bagnones første vandmølle. Vandkraften, understøttet af den indsnævrede dal med adgang til havet og et bjergpas der fører til Emilia-Romagna, var grundlaget for en fantastisk placering af byen her i provinsen Lunigiana.

Bagnone var beboet i både stenalderen og bronzealderen, og romerne var også forbi en overgang – så det er ikke historiske referencer byen mangler. Den første omtale af byen findes i et dokument fra 963 af kejseren Otto I efter Lombardernes invasion i Norditalien. Slottet blev bygget i første halvdel af 1100-tallet, og det var sidenhen kontrolleret af Malaspina-familien. Gaden gennem Pontevecchio-kvarteret deler sig i en sti op til slottet og en sti langs flodens venstre bred.

Mellem Ponte Nuovo og Piazza Roma kan man gå langs arkaden i Via della Repubblica. Det er som at rejse til en svunden tid, hvor enkelhed og ynde herskede. Her kan man få oplevelsen af, at tiden har stået stille, forestille sig indbyggernes rolige gang gennem byen samt hestevognene i de smalle gader med toppede brosten. Ejendommene, med både butikker, erhverv, og boliger, kendes på deres smukke, originale stenværk og skodderne, som er tillukkede, når varmen presser sig mest på.

De grå sandsten, der kaldes Pietra Arenaria, er karakteristiske for Lunigiana-regionen. De berømte stele-statuer, der er et symbol på området, er lavet af denne stentype. De kan øvrigt ses i rigt mål på museet i den nærliggende hovedby Pontrempoli. Produktionen af Pietra Arenaria blev langsomt en industri på grund af stentypens holdbarhed og smukke farve. Stensmedene i området var berømte gennem århundreder, og deres arbejde dækkede udover de berømte statuer også bygningselementer som søjler, vindueoverliggere, trapper, dørindfatninger, brevsprækker m.m. Både Teatro Quartieri-bygningen og den gamle møllebygning er bygget med anvendelse af denne sten i 1930’erne.

Villa Quartieri er et af byens kvarterer, som nås ved at dreje til højre op ad bakken på Via Nicolo Quartieri. Området er opkaldt efter en indflydelsesrig familie, der etablerede sig her i 1700-tallet. Kvarteret strækker sig fra Santa Maria-kirken til Prepositurale-kirken. Santa Maria-kirken blev påbegyndt i 1392 til ære for Jomfru Maria og genopbygget af Quartieri-familien umiddelbart efter 1900 og igen efter et jordskælv i 1920. Arkitekturen er meget enkel og elegant. Den store Prepostiturale-kirke med sin dragende gule facade er først kommet til i 1702 og den har en fin udsigt over Piazza Marconi. Indenfor finder med at stort pibeorgel samt et sidealter med Santa Croce, et kors, der siges at have været båret af St. Francis ved hans død. Her finder man også maleriet af Madonna del Pianto fra 1400, og Madonna Addolorato der er udskåret i kastanjetræ.

Via della Repubblica går over i Piazza Roma, som er et af byen samlingspunkter, hvor folk nyder en kop kaffe eller et glas vin på caféen, mens de imponeres over slottet og floden. Pladsen dannede tidligere ramme om et ugentligt marked, der gjorde Bagnone til det handelsmæssige centrum i et stort landdistrikt. Her findes adskillige monumenter, f.eks. af Ferdinando Quartieri, der var senator og ingeniør, og lod Teatro opkalde efter sig. Han havde stor betydning for udviklingen af Bagnone.

Fra Piazza Roma kan man gå ad Via del Mercato. Her finder man til højre kirken San Rocco fra 1593. Længere fremme, når fortovet fortsætter mere stejlt end kanalen, føres vandet videre via en akvædukt. Her kan du krydse floden, hvor der er en dejlig udsigt fra broen.

La Piallastra er et lille bygningskompleks fra det 15. århundrede, der nu er stort set forladt. Senere blev det et aristokratisk hjem for Querni-familien i Bagnone. Der er bl.a. heraldiske skulpturer i hovedbygningen, og konturerne af et haveområde er tydelige. Møllebygningerne, hvoraf en er restaureret, findes stadig og fra broen, der fører til Piazza Roma, kan man se tegn på en møllekanal eller to. Klippen i flodsengen viser tegn på bearbejdning både af istiden og af menneskehånd.